Nachrichten: Garagentore MCA:

Uşile MCA vor produce energie pentru întreaga locuinţă

MCA, principalul producător de uşi de garaj şi rulouri din România, va investi în dezvoltarea unui segment de producţie de uşi secţionale cu celule fotovoltaice, care vor capta energia solară, o soluţie de ultimă generaţie pentru producerea de energie din surse alternative.

Arhitecţii şi proiectanţii se axează din ce în ce mai mult pe a crea imobile cu un consum redus de resurse şi cu un grad de reciclare maxim. Având în vedere că uşile secţionale pot ocupa până la 50% din suprafaţa fatadei unei clădiri, putem spune că introducerea tehnologiei bazate pe celule fotovoltaice le va fi de mare ajutor acestora.

În prezent, energia realizata din resurse regenerabile reprezintă doar 9% din consumul total la nivel mondial, iar obiectivul pentru anul 2020 este de a se ajunge la 16%, potrivit The Energy Information Administration.

Suntem nici mai mult, nici mai puţin de 7 miliarde de oameni pe planetă şi consumăm energia produsă în 16.000 de centrale electrice cu cărbuni, respectiv 18,7 terawaţi, cum arată datele pe anul 2010. În ritmul actual de dezvoltare, în 2030 vom avea nevoie, potrivit estimărilor, de 30 de terawaţi. Pentru a-i obţine ar fi necesare încă 11.000 de centrale convenţionale.

Energia solară a fost testată în laboratoarele Bell în 1954, o descoperire nepreţuită dacă ţinem cont de faptul că soarele are un potenţial energetic de 100.000 de terawaţi pe zi, astfel încât energia emisă într-o oră poate satisface consumul anual la nivel mondial.

Celulele fotovoltaice sunt de două tipuri: siliciu cristalin şi film organic. Acesta din urmă se poate aplica pe aproape orice suprafaţă, fiind şi mult mai ieftin, doar 80 dolari/mp. Mai mult, până în 2014 filmul organic ar putea să coste numai 35 dolari/mp, se arată în estimările National Renewable Energy Laboratory.

Posibilităţile pe care le oferă celulele de tip film organic sunt practic nelimitate, acestea putând fi aplicate pe o gamă largă de suprafeţe expuse la lumina solară, de la copertine pentru maşini, corturi şi umbrele, ferestre şi uşi până la genţi, rucsacuri sau elemente decorative.

Sistemul fotovoltaic poate fi legat la sistemul public energetic, astfel încât să aibă doar rolul de a contribui la alimentarea cu energie a clădirii, sau poate să fie de sine stătător, caz în care îşi asumă şi îndeplineşte cu succes rolul de furnizor total de energie.